Okt 2016

3 KM NYTT MOTIONSSPÅR

Ett av Sveriges bästa skid- och löparspår står nu klart i Sigtuna stadsängar. Spåret har designats och byggts i samarbete mellan Sigtuna stadsängar och Sigtuna Orienteringsklubb. – Spåret möjliggör bra skidåkning och träningsmöjligheter för såväl orienteringsklubbens skidsektion som för de boende i Sigtuna och Sigtuna stadsängar, säger Roland Bäcklin, ordförande i Sigtuna Orienteringsklubb.

– Redan för 4 år sedan kontaktades vi av Kim Hultén från Sigtuna stadsängar för diskussioner om hur skidspåren kring vår klubblokal Hällsbostugan skulle påverkas av den nya stadsdelen, fortsätter Roland Bäcklin. – Samtalen gav idén att nödvändig skogsavverkning i stadsdelen skulle kunna finansiera ett nytt och modernt skid- och löparspår. Vår klubb har sedan bidragit med frivilligarbete, och Sigtuna stadsängar med de ca 300 000 kr som krävts för det 3 km långa och 7 meter breda spåret. För att skidspåret inte ska bli söndertrampat har även en promenadväg anlagts direkt intill spåret.

Varierad motion och omväxlande åkning

De två erfarna skidåkarna Bo Lindberg och Claes Berglund är banarkitekterna bakom det nya skid- och löparspåret. – Spåret går genom centrala delar av Sigtuna stadsängar och ansluter till Hällsbostugan och klubbens 2,5 km långa elljusspår. Så nu kan vi erbjuda alla motionssugna ett jättefint spår på dryga halvmilen, berättar Bo Lindberg. – Min ”banarkitektkollega” Claes har varit världsmästare i skidorientering. Själv är jag en infödd Sigtunakille som skidat och orienterat häromkring hela mitt liv. Tillsammans med våra övriga klubbkamrater och Sigtuna stadsängar har vi lyckats skapa ett härligt, normalkuperat spår för varierad motion och omväxlande skidåkning. Det finns en rejält brant backe och för de lite mer otränade finns möjlighet att undvika backar genom en alternativ rutt längs Burmavägen. Att utnyttja så många norrsluttningar som möjligt och topografi som skuggar snön var också viktigt när vi ritade spåret. På så sätt ligger snön kvar länge även vid töväder, fortsätter Bo.

Invigningstävling för barn och ungdomar

Som officiell invigning av det nya spåret planerar Sigtuna stadsängar och Sigtuna Orienteringsklubb att tillsammans arrangera en skidtävling för barn och ungdomar. – Sigtuna stadsängar vill fortsätta att sponsra Sigtuna Orienteringsklubb på olika sätt, som en del av vårt lokala hållbarhetsarbete, säger Kim Hultén, verksamhetschef för Sigtuna stadsängar Exploaterings AB.  – Tävlingen för barn och ungdomar är en sådan satsning. Snart spikar vi datumet som förstås ska infalla under den mest snösäkra tiden, det vill säga från nyårshelgen och fram till mitten av februari, berättar Kim.

Damm öppnar för konstgjord snö

– Framöver hoppas vi kunna bygga en konstsnöanläggning för att få riktigt långa skidsäsonger på Sigtuna stadsängars nya spår, fortsätter Roland Bäcklin. – Konstsnö kräver tillgång till billigt vatten och det finns en naturlig damm i närheten som kan bli värdefull. Vattenkostnaden är nämligen inte obetydlig i konstsnösammanhang. I det spännande projektet ser vi fram emot ett fortsatt gott samarbete. Till sist vill jag hälsa alla skid- och motionsintresserade välkomna till Hällsbostugan den 22 oktober kl 9. Då förbereder vi tillsammans skidsäsongen med bland annat stenplockning, en lite annorlunda form av motion, avslutar Roland Bäcklin, ordförande i Sigtuna Orienteringsklubb.