Aug, 2012

EN VINNARTRIO MED LAGKÄNSLA

Hugo (13 år), Otto (8 år) och Filippa (13 år) är laget som med sammarbete som ledord vann Minecraft-tävlingen med sitt kreativa och spännande förslag på hur Norra Sigtuna stad kan och bör utvecklas i framtiden. Fredagen den 19 oktober besökte vi vinnartrion och firade med tårta och tre nya iPads.
Glädjen gick inte att ta miste på.

Minecraft-tävlingen gick ut på att ta fram ett förslag på hur Norra Sigtuna stad kan se ut i framtiden. En jury bestående av representanter från NCC, Sigtuna kommun och Strategisk arkitektur har i sin bedömning tagit fasta på hållbarhet, kreativitet och övertygelse. Och motiveringen för det vinnande bidraget lyder;

Laget har tillsammans, med stort engagemang och kreativitet, skapat sin vision av framtidens Norra Sigtuna Stad. Nya butiker och fritidsaktiviteter i det nya bostadsområdet där laget har visat på bostäder med hög variation i gestaltningen avseende färger, materialval och byggnadstyper både in och utvändigt. De har också jobbat med hur den nya stadsdelen ska förhålla sig till Sigtunas historiska värden på ett balanserat sätt. Ett bra exempel är det vackra allaktivitetshuset med en modern funktion i ett centralt läge av området som ger invånarna en naturlig mötesplats.
Utemiljöerna, den bevarade naturen och den fina utomhusbadanläggningen tillför området en hög attraktionskraft, inte bara för nya invånare, utan hela Sigtuna stad. Hugo, Otto och Filippa och har skapat en stadsdel som man direkt känner att man vill vistas i och upptäcka mer av.

En väl genomtänkt miljö med kreativa inslag byggt i samförstånd

Hugo, Otto och Filippa har jobbat med färger och former och byggt på ett sätt som tar hänsyn till ett modernt stadsliv. Samtidigt har de lagt stor vikt vid att behålla den speciella Sigtunakänslan. Aktivitetsområden och mötesplatser är ett tydligt inslag i bidraget. På frågan om varför de valde att tävla i ett lag svarar de unisont att det är roligare om man är fler.

– Att vi var tre stycken gjorde också att vi kunde bygga mer och faktiskt få ihop en stadskänsla. Det hade vi nog inte hunnit med om vi tävlat var för sig säger Hugo.

Filippa började bygga en värld själv men tyckte det var lite tråkigt och att det tog för lång tid. Så när Hugo bjöd in henne att tävla med honom och hans bror tackade hon ja direkt.

– Det var toppen att jobba i ett lag och i och med att vi var tre hade vi ju också tre gånger fler idéer än om vi arbetat var för sig menar Filippa. Hon fortsätter och berättar att de ringde varandra på skype så att de kunde prata med varandra medan de byggde.

På frågan om de skulle kunna tänka sig att bo i den stadsdel de skapat blir svaret ja.
Hugo vill bo i ett av de tegelhus han byggt och Filippa vill bo i ett hus hon inrett efter eget tycke och smak. Otto vill bo i ett av husen som hans storebror byggt.

Vad händer nu?

Vad kommer ni bygga nu då frågar Otto när vi firat och ätit tårta?
Kim Hultén, projektchef på NCC, svarar att han inte vet det än och fortsätter att förklara att NCC istället för att rita i förväg och sedan fråga vad medborgarna tycker nu frågar innan de ritar. Otto verkar nöjd med svaret och går iväg för att kolla in sin nya iPad.

Frågan Otto ställer är viktig. Om det är något den visionsstyrda stadsplaneringsprocessen visat så är det att många betvivlar att deras synpunkter och idéer faktiskt tas till vara och värdesätts i projektet. Många tror att processen är ett spel för gallerierna. Mitt i en diskussion om detta med Susanne, Otto och Hugos mamma, kommer Otto inspringande och ropar,
– jag älskar min iPad och visar att han redan laddat upp spel i den.

Innan våra vägar skiljs åt guidar laget oss i sitt virtuella Norra Sigtuna stad. Snabbheten med vilket de använder kortkommandon och hoppar mellan olika delar i den uppbyggda staden är imponerande.
När Kim frågar om hur de lärt sig alla kortkommandon och vilka tilläggsprogram och plugins som fungerar svarar Hugo och Filippa, – På Youtube såklart.

Tack

Tack för ert engagemang Filippa, Hugo och Otto och tack alla ni andra som skickat in era bidrag.
Det har varit lärorikt att ta del av era idéer på hur Norra Sigtuna stad kan utvecklas. Vi tar med oss dessa i vårt fortsatta arbete.

Vinnartrion Hugo, Otto och Filippa
Kim Hultén, projektchef på NCC delar ut prisen och pratar med vinnarna
Vinnarbidraget

Andra nyheter

Konst i Sveriges mest hållbara stadsdel

På gaveln till Lidls lokaler stoltserar nu ett konstverk av Lars-Erik Falk. Falk var en internationellt känd konstnär vars signum bland annat var skulpturer med aluminiumprofiler som monteras i 73 graders lutning. Nu kan vi skåda ett av hans verk i Stadsängarna. Falk...

read more

Miljömärkt i Sveriges mest hållbara stadsdel

Nu är det ett faktum. Bonavas kvarter Gretas Glänta med 69 bostäder har blivit certifierat enligt Svanen. Kvarteret har nu erhållit nordisk miljömärkningslicens för produktgruppen småhus, flerbostadshus och byggnader för skolor och förskolor. Stort grattis till...

read more

Restaurang öppen lagom till våren och sommaren

Förra veckan öppnade Better Meal sin restaurang i Stadsängarna. Restaurangen ligger i hörnan mot Silvertorget mitt emot Lidls byggnad. Här bjuds det på bowls, sushi och sashimi. Vi önskar Better Meal välkomna och ser fram emot många luncher och middagar.

read more

Brand i garage i Gretas Glänta

Igår kväll utbröt en brand i garaget nedanför bostäderna i kvarteret Gretas Glänta. Brandkår larmades och var snabbt på plats och kunde släcka branden som börjat i ett bildäck. Garaget är ett låst garage tillhörande de boende och i dagsläget finns inga tecken på att...

read more

Percys kött & delikatesser öppnar i Stadsängarna

Det står nu klart att Percys Kött och Delikatesser etablerar sig i Stadsängarna. I Lidls byggnad ut mot väg 263 med ingång från Silvertorget öppnar Percys en kött- och delikatessbutik hösten 2020. Percys har sedan mitten av 60-talet varit en pionjär inom kvalitetskött...

read more

Vi tar hand om vårt unika äppelträd

Idag lät vi beskära vårt unika äppelträd. En arborist var på plats för att ge det lite omvårdnad. Med en stamomkrets på 408 cm, dvs ett av de största äppelträden i Sverige, och en historia på över 200 år i vår stadsdel gör att det känns extra givande att se till att...

read more