Jun, 2016

Unik stadsutveckling lockar utvecklare

Mer än 20 utvecklare från olika delar av Stockholm har anmält intresse för att köpa fastigheten 1:15 – ett centralt beläget bostadskvarter intill Silvertorget i Sigtuna stadsängar. Kvarteret säljs genom anbudstävling.

Utvecklingen av Sigtuna stadsängar har präglats av en så kallad visionsstyrd stadsplanering, vilket är unikt i Sverige.  – En god hållbarhetsprofil är viktigt när vi söker utvecklare och intresset för markförvärv har överträffat våra förväntningar, säger Daniel Engberg, transaktionsansvarig på Sigtuna stadsängar Exploaterings AB.

– Intresseanmälningarna kommer främst från stora och medelstora företag och flera av de utvecklare vi hade hoppats på har anmält sig. De intresserade utvecklarna har lämnat anbud nu i början av sommaren och fem av dessa har valts ut till steg 2. Senare i sommar kommer de utvalda företagen att lämna in kompletterande material, gällande bland annat koncept, hållbarhetsaspekter och byggteknik, fortsätter Daniel Engberg.

Markrabatt för hållbar stadsutveckling

Anbudstävlingen gäller försäljningen av ett strategiskt placerat bostadskvarter vid stadsdelens kanske viktigaste torg, där serviceutbudet blir stort med både en rejäl livsmedelsbutik, detaljhandel, caféer och restauranger. Tävlingsreglerna inkluderar en hållbarhetsbonus som ges i form av markrabatt till de utvecklare som uppfyller särskilt högt ställda hållbarhetskrav. – Det här är ett led i vårt arbete med miljöcertifieringssystemet BREEAM Community och syftet är att välja ut lämpliga utvecklare som har såväl viljan som förmågan att vara med och bygga Sveriges mest hållbara stadsdel, berättar Daniel Engberg.  – Vår grundnivå har en rad skall-krav som alla måste uppnå. För att stimulera till riktigt hållbara lösningar finns dessutom ännu tuffare krav som ger markrabatt i två olika nivåer, fortsätter Daniel Engberg.

Tredje kvarteret med nya bostäder

Sigtuna stadsängars anbudstävling gäller egentligen mer än bara försäljningen av kvarteret 1:15. Både tävlingsvinnaren och andra lämpliga utvecklare som ger bra indikativa bud kommer nämligen att erbjudas direktköp av tomtmark i stadsdelen lite längre fram i tiden. Tävlingsvinnaren blir den tredje utvecklaren i stadsdelen eftersom SigtunaHem redan inlett projekteringen av hyresrättslägenheter i kvarteret 1:13 och Bonava bostadsrätter i kvarteret 1:14.

Utbyggnadsordningen_600pix-bred
Klicka på bilden för att ladda ner en pdf
.

Uppdämt behov av bostäder i Sigtuna

Sigtuna stadsängar har som målsättning att bli Sveriges mest hållbara stadsdel och har vunnit hållbarhetspriset ”The Sweden Green Building Award”.  – Vår hållbarhetsprofil lockar flera ledande utvecklare. Viktigt för det stora intresset är förstås också det attraktiva läget i Stockholm–Mälardalen, en framtidsregion med en mycket god arbetsmarknad och utmärkta kommunikationer. Sigtuna ligger sedan flera år i toppskiktet på listan över Sveriges snabbast växande kommuner. Så sent som 2011 toppade kommunen listan, konstaterar Daniel Engberg.

Det oberoende företaget JUNI Strategi & Analys konstaterar i en rapport från april 2016 att det sedan 10 år tillbaka finns ett uppdämt behov av bostäder i Sigtuna, att det har byggts förhållandevis lite med hänsyn till befolkningstillväxten samt att Sigtuna stad växer dels genom ökad inflyttning och dels genom ett positivt födelsenetto. – Fakta talar för en mycket god marknad för nya bostäder i Sigtuna, såväl för äganderätter som för bostadsrätter och hyresrätter. Tidigt i höst offentliggör vi vilken utvecklare som vunnit anbudstävlingen, avslutar Daniel Engberg.

Andra nyheter

Konst i Sveriges mest hållbara stadsdel

På gaveln till Lidls lokaler stoltserar nu ett konstverk av Lars-Erik Falk. Falk var en internationellt känd konstnär vars signum bland annat var skulpturer med aluminiumprofiler som monteras i 73 graders lutning. Nu kan vi skåda ett av hans verk i Stadsängarna. Falk...

read more

Miljömärkt i Sveriges mest hållbara stadsdel

Nu är det ett faktum. Bonavas kvarter Gretas Glänta med 69 bostäder har blivit certifierat enligt Svanen. Kvarteret har nu erhållit nordisk miljömärkningslicens för produktgruppen småhus, flerbostadshus och byggnader för skolor och förskolor. Stort grattis till...

read more

Restaurang öppen lagom till våren och sommaren

Förra veckan öppnade Better Meal sin restaurang i Stadsängarna. Restaurangen ligger i hörnan mot Silvertorget mitt emot Lidls byggnad. Här bjuds det på bowls, sushi och sashimi. Vi önskar Better Meal välkomna och ser fram emot många luncher och middagar.

read more

Brand i garage i Gretas Glänta

Igår kväll utbröt en brand i garaget nedanför bostäderna i kvarteret Gretas Glänta. Brandkår larmades och var snabbt på plats och kunde släcka branden som börjat i ett bildäck. Garaget är ett låst garage tillhörande de boende och i dagsläget finns inga tecken på att...

read more

Percys kött & delikatesser öppnar i Stadsängarna

Det står nu klart att Percys Kött och Delikatesser etablerar sig i Stadsängarna. I Lidls byggnad ut mot väg 263 med ingång från Silvertorget öppnar Percys en kött- och delikatessbutik hösten 2020. Percys har sedan mitten av 60-talet varit en pionjär inom kvalitetskött...

read more

Vi tar hand om vårt unika äppelträd

Idag lät vi beskära vårt unika äppelträd. En arborist var på plats för att ge det lite omvårdnad. Med en stamomkrets på 408 cm, dvs ett av de största äppelträden i Sverige, och en historia på över 200 år i vår stadsdel gör att det känns extra givande att se till att...

read more