Jun, 2016

Unik stadsutveckling lockar utvecklare

Mer än 20 utvecklare från olika delar av Stockholm har anmält intresse för att köpa fastigheten 1:15 – ett centralt beläget bostadskvarter intill Silvertorget i Sigtuna stadsängar. Kvarteret säljs genom anbudstävling.

Utvecklingen av Sigtuna stadsängar har präglats av en så kallad visionsstyrd stadsplanering, vilket är unikt i Sverige.  – En god hållbarhetsprofil är viktigt när vi söker utvecklare och intresset för markförvärv har överträffat våra förväntningar, säger Daniel Engberg, transaktionsansvarig på Sigtuna stadsängar Exploaterings AB.

– Intresseanmälningarna kommer främst från stora och medelstora företag och flera av de utvecklare vi hade hoppats på har anmält sig. De intresserade utvecklarna har lämnat anbud nu i början av sommaren och fem av dessa har valts ut till steg 2. Senare i sommar kommer de utvalda företagen att lämna in kompletterande material, gällande bland annat koncept, hållbarhetsaspekter och byggteknik, fortsätter Daniel Engberg.

Markrabatt för hållbar stadsutveckling

Anbudstävlingen gäller försäljningen av ett strategiskt placerat bostadskvarter vid stadsdelens kanske viktigaste torg, där serviceutbudet blir stort med både en rejäl livsmedelsbutik, detaljhandel, caféer och restauranger. Tävlingsreglerna inkluderar en hållbarhetsbonus som ges i form av markrabatt till de utvecklare som uppfyller särskilt högt ställda hållbarhetskrav. – Det här är ett led i vårt arbete med miljöcertifieringssystemet BREEAM Community och syftet är att välja ut lämpliga utvecklare som har såväl viljan som förmågan att vara med och bygga Sveriges mest hållbara stadsdel, berättar Daniel Engberg.  – Vår grundnivå har en rad skall-krav som alla måste uppnå. För att stimulera till riktigt hållbara lösningar finns dessutom ännu tuffare krav som ger markrabatt i två olika nivåer, fortsätter Daniel Engberg.

Tredje kvarteret med nya bostäder

Sigtuna stadsängars anbudstävling gäller egentligen mer än bara försäljningen av kvarteret 1:15. Både tävlingsvinnaren och andra lämpliga utvecklare som ger bra indikativa bud kommer nämligen att erbjudas direktköp av tomtmark i stadsdelen lite längre fram i tiden. Tävlingsvinnaren blir den tredje utvecklaren i stadsdelen eftersom SigtunaHem redan inlett projekteringen av hyresrättslägenheter i kvarteret 1:13 och Bonava bostadsrätter i kvarteret 1:14.

Utbyggnadsordningen_600pix-bred
Klicka på bilden för att ladda ner en pdf
.

Uppdämt behov av bostäder i Sigtuna

Sigtuna stadsängar har som målsättning att bli Sveriges mest hållbara stadsdel och har vunnit hållbarhetspriset ”The Sweden Green Building Award”.  – Vår hållbarhetsprofil lockar flera ledande utvecklare. Viktigt för det stora intresset är förstås också det attraktiva läget i Stockholm–Mälardalen, en framtidsregion med en mycket god arbetsmarknad och utmärkta kommunikationer. Sigtuna ligger sedan flera år i toppskiktet på listan över Sveriges snabbast växande kommuner. Så sent som 2011 toppade kommunen listan, konstaterar Daniel Engberg.

Det oberoende företaget JUNI Strategi & Analys konstaterar i en rapport från april 2016 att det sedan 10 år tillbaka finns ett uppdämt behov av bostäder i Sigtuna, att det har byggts förhållandevis lite med hänsyn till befolkningstillväxten samt att Sigtuna stad växer dels genom ökad inflyttning och dels genom ett positivt födelsenetto. – Fakta talar för en mycket god marknad för nya bostäder i Sigtuna, såväl för äganderätter som för bostadsrätter och hyresrätter. Tidigt i höst offentliggör vi vilken utvecklare som vunnit anbudstävlingen, avslutar Daniel Engberg.

Andra nyheter

HSB säljstartar sitt kvarter Silverskatten

Den 20 oktober är det säljstart för HSBs kvarter Silverskatten. Kl 12-14 på Gröna Ladan i Sigtuna presenterar HSB sitt projekt i Sveriges mest hållbara stadsdel. Här kan intresserade se en modell över husen, ritningar, illustrationer och prisuppgifter m.m. samt träffa...

read more

Lidl får väggar

Här får LIDL sina första väggar i massivt korslimmat trä. LIDLs nya butik väntas öppna i slutet av sommaren 2020.

read more

En liten P-skulle var det här

Just nu förstärker vi marken under det blivande parkeringshuset. Parkeringshuset byggs i sann ladugårdsanda och går iallafall just nu under namnet P-skullen. För att kunna få parkeringshuset på plats krävs en del förarbete. Marken förstärks med 14,4 km...

read more

Utvecklingen går i raketfart just nu

Det händer mycket i Stadsängarna just nu. 3500 kvm handelsyta är på gång. LIDL jobbar med grunden. Det innebär bland annat att  hälsoanläggningen WE Sigtuna närmar sig en ny och fräsch anläggning, att en delidel så småningom kan öppna i anslutning till LIDL och ett...

read more

Detaljplan 2 har vunnit laga kraft

Den 29 maj vann detaljplan 2 laga kraft. Detta innebär i praktiken många roliga och spännande saker för stadsdelen. Bland annat 40 radhus och 40 villor samt 4 kvarter med flerbostäder. Gång- och cykeltunneln kan börja byggas och solfångarparkerna kan sättas upp och...

read more

Inflyttning i Stadsängarna

Så fantastiskt roligt att se de första invånarna flytta in i stadsdelen idag den 10 april 2019. Vi önskar er varmt välkomna och ser fram emot att välkomna ännu fler invånare under 2019.

read more

Sigtuna stadsängar får OS-klassad mountainbana

Nu har arbetet med att skapa en XCO - Olympisk Cross Country-bana med start och mål i Stadsängarna börjat. Tillsammans jobbar vi för att skapa en mountainbike-bana i Olympisk klass med målet att i framtiden kunna vara värd för VM i mountainbike. Sigtunas MTB-klubb har...

read more