Upplev Sigtuna stadsängar uppbyggt i 3D

Har du tillgång till en kraftfull dator med ett modernt grafikkort kan du själv gå runt i 3D-visualiseringen. (Observera att 3D-visualiseringen fungerar bäst i Google Chrome. Ladda ned Chrome gratis till din dator.) Använder du en smartphone eller surfplatta, följ istället instruktionerna här nedanför.

3D med din smartphone eller läsplatta

Med gratisappen Sigtuna stadsängar kan du se en 3D-visualisering av den nya stadsdelen med en smartphone eller läsplatta. Allra mest spännande är att se 3D-visualiseringen av stadsdelen i sin riktiga omgivning. Så besök gärna Sigtuna stadsängars informationsplats intill Pilsborondellen i Sigtuna och följ instruktionerna nedan.

 

  1. Besök App Store eller Google Play. Ladda ned gratisappen Sigtuna stadsängar.
  2. För att använda appen krävs Sigtuna stadsängars markör – en förutbestämd bild som möjliggör 3D-visualiseringen. Skyltarna på informationsplatsen intill Pilsborondellen i Sigtuna, fungerar som markörer. Ett annat alternativ är att skriva ut denna markör på ett papper (eller använda en markör som du fått från Sigtuna stadsängar i exempelvis en annons eller ett informationsbrev).
  3. Starta appen och tryck på knappen Visualisera.
  4. Rikta med stadig hand telefonen/surfplattan mot markören. Motivet skannas automatiskt. Strax ser du stadsdelen framför dig.
  5. Upplev olika delar av Sigtuna stadsängar genom att klicka på platsikonerna.

En levande trygg och praktiskt plats

Sigtuna stadsängar kommer att präglas av små, trevliga kvarter, varierande bygghöjder, stenläggningar, mjuka löparspår, cykelbanor, påkostad gatubelysning, en strategiskt placerad dagvattensjö samt flera fickparker och ”rain gardens”. Det strategiska läget i Mälardalen samt det behagliga promenadavståndet till vackra skogsområden och Mälaren bidrar också till att stadsdelen blir en levande, trygg, praktisk och intressant plats att leva på.

Intim och varierad stadsbild

Planeringen av Sigtuna stadsängar har en förankring i Sigtuna stads stolta historia, från medeltiden fram till idag. Sigtuna har många långsmala tomter, tack vare beslut fattade på medeltiden. Den smala sidan av tomterna vette mot gatan, vilket bidrog till en trevlig och varierad stadsbild. Sigtuna stadsängar är planlagd på ett liknande sätt, med arkitektonisk variation var 12-14 meter längs gatorna, vilket ger en levande stadsbild. Den hemtrevliga känslan förstärks ytterligare genom att husen är placerade så att tomtgränsen mot gatan slutar ca 1 meter från husväggen. Strategin med hus utan förgårdsmark möjliggör smalare gator ­– vilket bidrar till en intim gatubild.

Första inflyttning i Sigtuna stadsängar beräknas bli under 2018 och uppbyggnaden av hela stadsdelen beräknas ta ca 15 år. Totalt planeras ca 900 nya bostäder i stadsdelen. Diagrammet visar den uppskattade fördelningen mellan olika boendeformer.